Raadsels, puzzels en toets vragen. We komen er elke dag wel mee in aanraking op bijvoorbeeld social media, of we krijgen er een te horen op school. En wat dacht je van de raadsel/weetjes kalender die je op de wc hebt hangen? Leuk natuurlijk, maar zijn deze raadsels nou ook nog nuttig? Het antwoord hierop is: ja! En dan hebben we het niet per se over de inhoud, maar over wat een raadsel doet met je brein wanneer je er over nadenkt. Een echte brain breaker stimuleert je hersenen namelijk op veel verschillende manieren. Ben je benieuwd op wat voor manieren je brein dit doet? Hieronder vind je acht redenen waarom raadsels en puzzels goed voor je zijn en waarom je ze dus eigenlijk elke dag zou moeten doen!
- Raadsels stimuleren allebei de helften van je brein

Wist je dat de linkerhelft van je hersenen zich focust op het logische en analytische deel van je gedachten terwijl de rechterhelft zich vooral bezighoudt met creativiteit. Maar het pluspunt van het doen van raadsels is dat het dus beide hersenhelften stimuleert. Je probeert een logische verklaring te vinden, terwijl je je creativiteit gebruikt. Dus wanneer je moeder zegt dat je te veel tijd op social media zit, laat haar dan de Raadsl pagina zien en leg haar uit dat je juist optimaal gebruik maakt van je brein!
- Raadsels zorgen voor een beter humeur

Elke keer als je een raadsel oplost komt er een stofje vrij in je hersenen genaamd dopamine. En hier wordt je, verrassing, blij van! Ook stimuleert het je concentratie en geheugen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om een raadsel voor te leggen aan je vrienden en hen te zien struggelen om het antwoord te raden. Dus voel je je een keer down en kan je wel wat vrolijkheid gebruiken: ga lekker een puzzel maken of ga online opzoek naar raadsels. Niet te moeilijke natuurlijk, want als je je als niet vrolijk voelt is het laatste wat je kan gebruiken frustratie om een onoplosbaar raadsel.
- Je wordt beter in het oplossen van problemen

Ja ja, je leest het goed. Raadsels als het is groen en het rolt van een berg zorgen er voor dat je het beter zal doen in een escape room Ʃn een schoolvraagstuk makkelijker kan oplossen. Dit komt omdat je bij puzzels en raadsels verschillende manieren moet proberen om ze op te lossen voordat je ze daadwerkelijk oplost. Ook leer je omgaan met verlies en kan je sneller van oplosperspectief veranderen. Deze skills neem je dan onbewust weer mee naar problemen die je tegenkomt in het dagelijks leven. Merk jij dat je makkelijker problemen kan oplossen sinds je Raadsl volgt?
- Je voelt minder stress

Dit slaat natuurlijk alleen op de raadsels en puzzels die niet met school te maken hebben! Maar het is echt zo: het maken van een puzzel zorgt voor minder stress. Ons brein werkt namelijk zo: wanneer je je focust op het oplossen van de puzzel zijn je hersenen zo gefocust op die ene taak dat ze zich niet meer richten op andere zaken die stress veroorzaken. Ga dus lekker puzzelen in plaats van doelloos op social media lopen scrollen als je overloopt van de stress om je toetsweek.
- Je wordt productiever

Wist je dat wanneer je een raadsel oplost je brein geholpen wordt om zichzelf te herstarten? Dit zorgt voor nieuwe, frisse energie waardoor je productiever aan de slag kan gaan met andere zaken en opdrachten. Hoge productiviteit zorgt weer voor innovatie, meer zelfvertrouwen en een hogere betrokkenheid. Door het oplossen van raadsels wordt je dus zelfverzekerder en dan durf je ineens wel die ene outfit aan te doen naar school waar je telkens zo over twijfelde. Go for it!
- Je krijgt meer oog voor detail

Stel je voor, je zoekt de verschillen tussen de twee plaatjes op de hagelslagdoos terwijl je ook je boterham in je mond probeert te krijgen zonder te knoeien. Soms kan je dat laatste verschil gewoon niet vinden, alsof het er niet is! We deden of doen dit allemaal en het was blijkbaar niet alleen leuk, maar ook nog eens nuttig! We waren onbewust onze ogen aan het trainen om de kleinste details en kleurverschillen te detecteren in de afbeeldingen. Deze training heeft ervoor gezorgd dat we meer oog voor detail hebben dan eerst. Hoe handig was dit? Zouden de hagelslag makers dit geweten hebben of was het gewoon een marketing plan om de dozen sneller te verkopen aan mensen met jonge kinderen? Niemand die het weetā¦
- Raadsels stimuleren goed teamwork

Uit een onderzoek van Yale University is gebleken dat wanneer een groep mensen een puzzel kan oplossen ze daarna beter kunnen samenwerken als een team, dan mensen die deze oefening niet van tevoren hebben gedaan. Daarnaast kunnen mensen niet alleen beter samenwerken na het uitvoeren van deze oefening, ze kunnen ook makkelijker vriendschappelijke banden met elkaar leggen. Goede samenwerking en een goede sfeer zorgen voor een productievere werkplaats en dit leidt tot betere resultaten. Oftewel: raadsels en puzzels zorgen ervoor dat jij hogere cijfers en meer vrienden krijgt š
- Het is goed tijdverdrijf

Last but not least! De beste reden waarom raadsels goed voor je zijn ligt erg voor de hand. Het is het leukste tijdverdrijf ooit! Daarom zijn er ook zo veel spellen van gemaakt en kom je ze elke dag wel tegen. Men kan er geen genoeg van krijgen. Raadsels zijn een tijdloos concept en je weet iedereen te amuseren met een goed raadsel. Als je je verveelt kan je altijd een paar raadsels opzoeken en deze daarna weer doorvertellen aan je vrienden, wedden dat zij het ook leuk vinden?
Dit waren de redenen waarom raadsels (en puzzels) goed voor je zijn en waarom je er eigenlijk elke dag een moet doen. Denk aan kruiswoordpuzzels, ra ra wie ben ik, legpuzzels of de klassieke Raadsl raadsels. Hopelijk hebben we je geĆÆnspireerd om meer raadsels te doen in je vrije tijd, want kijk eens naar alle voordelen! En mocht je zelf nog een positief punt weten die eigenlijk ook op deze lijst had gemoeten, laat het ons weten via Instagram DM!