Niet kunnen slapen? Probeer dit en je valt zo in slaap!


Je kijkt op je wekker en het is al drie uur geweest. Je moet om zeven uur opstaan, dus je draait je nog maar een keer om. Je bed ligt lekker, maar slapen lukt niet. Je zucht en kijkt weer naar de wekker. Kwart over drie. Wat zal je gaan doen? Je morgen ziekmelden of toch gaan? Je weet nu al dat je zo moe gaan zijn morgen, dus dat het eigenlijk geen zin heeft, maar ja ziek ben je ook niet.

Iedereen heeft wel eens van die nachten dat je niet kan slapen. Vaak komt dat door zenuwen of frustratie. Als je dus gefrustreerd raakt dat je niet kan slapen, is de kans dat je in slaap valt niet heel groot. Hier vind je 6 tips om op dat soort momenten toch in slaap te vallen.

  1. Zet je wekker weg

Als je je wekker verbergt, dan weet je niet hoe laat het is en hoeveel tijd je dus nog hebt voordat je op moet staan. Door dit te doen, voorkom je stress en frustratie en is het dus veel makkelijker voor je om toch in slaap te vallen. Soms is een makkelijke oplossing alles wat je nodig hebt!

2. Kalmerende geluiden

Door naar kalmerende geluiden te luisteren, zoals naar het geluid van de zee, maak je je hoofd leeg. Alle gedachten die je hebt verdwijnen langzaam en je komt tot rust. Je denkt niet meer aan het feit dat je niet kan slapen of aan de drukke dag morgen en hierdoor val je makkelijker is slaap.

3. Iets anders doen

Het is bewezen dat wanneer je niet kan slapen, het helpt om uit bed te gaan en wat anders te gaan doen. Ga naar beneden of ruim je kamer op. Ga geen gebruik maken van elektronica, dit zal je niet helpen om in slaap te vallen. Je hoeft maar een kwartiertje uit bed te gaan en daarna zal je beter in slaap kunnen vallen. Makkie!

4. Ogen wijd open houden

Deze hoor je niet vaak, maar is wel effectief. Als je je ogen heel ver open houdt, wordt je sneller moe. Je wil je ogen heel graag dicht doen en je brein vind rust wanneer je je ogen daadwerkelijk sluit. Goede tip?

5. Warm douchen

Warm douchen voor het slapen gaan, is altijd een goed idee. De hete stralen van een douche geven je spieren signalen dat ze kunnen ontspannen. Door deze signalen wordt ook je hartslag lager en kan je beter in slaap vallen.

6. Lees een boek

Misschien een beetje saai, maar alle kleine lettertjes helpen je wel in slaap vallen. Je hersenen moeten zich namelijk heel erg focussen op die lettertjes: ze moeten zien wat er staat en moeten dan ook nog het verhaal begrijpen. Dit vermoeit je brein en hierdoor wordt je dus lekker moe.

Dit waren al weer onze tips om snel in slaap te vallen. Hopelijk werken ze bij jou ook. Slaaplekker!