Redenen om spelletjes te spelen in je vrije tijd


Op verjaardagen, vakanties of gewoon op een doordeweekse dinsdagmiddag: spelletjes spelen kan altijd en overal. Wie speelde er vroeger nou geen twister, wie ben ik? of een potje tikkertje? Nu denk je misschien minder spelletjes te spelen dan toen je jonger was, maar denk eens aan al die games die op je telefoon staan zoals Subway Surfers of Candy Crush. Spelletjes doen we allemaal en ze zijn het perfecte verjaardags- of kerstcadeau als je er niet helemaal uitkomt. Maar zijn er ook nog redenen waarom spellen spelen goed voor je is? Jazeker! Hieronder vind je acht Redenen waarom je spelletjes moet spelen in je vrije tijd.

Je onderhoudt je banden  

Vaak speel je spelletjes met meerdere mensen, denk aan bordspellen of fysieke spellen zoals voetbal. Wanneer je een spel speelt met een groep dan kan je bijkletsen of gewoon lachend het spel spelen. Je komt weer in contact met anderen terwijl je een hele hoop plezier hebt, wat wil je nog meer? Bij het spelen van een spelletjes dient geen doel, het draait gewoon om plezier met je vrienden of familie. Ook als je je verveeld kan je altijd wel iemand vinden die zin heeft om met jou een spelletje te spelen of even lekker te kletsen over een potje kaarten.

Het is een vorm van scapisme

Een lastige term misschien, maar het betekent het ontsnappen aan de werkelijkheid. Iedereen heeft wel eens stress, een deadline of je wil gewoon ergens even niet meer aan denken. Het spelen van een spel kan er voor zorgen dat je al deze dingen even vergeet en hierdoor wordt je een stuk rustiger. Je zal je na het spelen van een spel veel vrolijker voelen en je zal met een fris gevoel weer aan de slag kunnen gaan met je werk of met school.

Je wordt creatiever

Het spelen van een spel draait ook om fantasie, het vinden van nieuwe mogelijkheden of creatieve oplossingen. Ken je bijvoorbeeld het spel van de spaghetti stokjes, het tape en de marshmallow? Dit is een goed spel waarbij creativiteit en het zoeken van gekke oplossingen key is. Als je vaak een spel speelt zal je dus creatiever worden en makkelijker oplossingen kunnen vinden voor problemen op school en/of in je dagelijks leven.

Stimuleert je geheugen en reactievermogen

Ken je het spelletje memorie nog? Je hebt dit vast wel eens gespeeld! Bij dat soort spelletjes wordt je geheugen enorm gestimuleerd om dingen te beter te onthouden. Maar ook bij games als Clash Royale wordt je geheugen op de proef gesteld: je moet de kaarten van de tegenstander onthouden en hierop je strategie baseren. Ook wordt je reactievermogen gestimuleerd als je spellen speelt. Je moet bij sommige spellen snel nadenken, iets zoeken of iets vangen. In eerste instantie zullen dit soort spellen lastig voor je zijn, maar na een aantal keer ben je een stuk sneller.

Je leert met winst omgaan

Wanneer je een spel gaat spelen, dan is de kans erg groot dat je probeert te winnen. Hiervoor kan je verschillende strategieën gebruiken en wanneer je wint zal je je heel goed voelen. Maar je leert ook dat als je een nare winnaar bent (die het verlies van de ander enorm er in wrijft) mensen dan niet meer met je willen spelen. Als je een waardige winnaar bent die de verliezer aanmoedigt om het nogmaals te proberen, zal je aardiger gevonden worden. Deze strategie kan je toepassen in het echte leven en deze zal je ongetwijfeld helpen! En dat komt allemaal omdat je vroeger heel veel spelletjes speelde.

Je leert met verlies omgaan

Ja, je leert met winst én met verlies omgaan als je spelletjes speelt. In bijna elk spel is er wel een verliezer en ook jij zal wel eens verliezen. Als je een keer een spel verliest, zal je hier ook waardig mee om moeten gaan. Als je een woedeaanval krijgt, zullen mensen niet meer met je spelen. De tip is om te leren om met een nederlaag om te gaan en ook leer je te kijken wat je beter had kunnen doen. Dit neem je dan weer mee naar het volgende spel en misschien win je dan wel! Ook in het leven is het handig om mee te nemen, want helaas zul je ook veel met tegenslagen te maken krijgen.

Je wordt beter in rekenen

Bij veel spellen moet je kaarten of munten wisselen met de bank of met elkaar en ook is de kans dat je een score moet optellen of bijhouden erg aanwezig. Je bent dus onbewust veel met getallen bezig wanneer je een spelletje speelt en op deze manier wordt rekenen een stuk makkelijker voor je! Want hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt.

Je leert beter samenwerken

Deze ligt natuurlijk voor de hand, maar het is wel echt zo! Door het spelen van spellen leer je beter samen te werken, met name als je in een team speelt. Denk aan hockey of 30 seconds. Wanneer je goed moet samenwerken met mensen om te winnen met een spel, zal je deze skills makkelijker onder de knie krijgen en kunnen meenemen in je dagelijkse leven. Dus wanneer je een opdracht moet doen waar niks mee te winnen valt, zul je deze beter kunnen uitvoeren omdat team work inmiddels je tweede naam is.

Dit waren de acht redenen waarom je spelletjes moet spelen in je vrije tijd! Best goede redenen toch? Heb je nu zin gekregen in een leuk spelletje? Vraag eens aan je vrienden of ze lekker naar buiten komen of speel een spelletje met ze online. Maar ook kaartspellen zijn natuurlijk enorm leuk! Check het nieuwste kaartspel van Raadsl uit en zet het op je verlanglijstje voor kerst of vraag het voor je verjaardag! Je zal er enorm veel plezier van hebben en we hebben je net redenen gegeven waarom het spelen van een spel goed voor je is, dus waarom niet? Laat ons weten via DM wat je van dit artikel vond en of jij het Raadsl spel gaat kopen!