De reden waarom jij buiten adem raakt door traplopen


‘Ik doe gezond,’ riep je. In plaats van de lift neem je de trap. Wanneer je de trap op loopt lijkt alles goed te gaan, maar wanneer je boven komt zweet je een klein beetje en kan je niet normaal water drinken zonder tussendoor naar adem te happen. We herkennen dit allemaal wel. Je conditie laat je nogmaals in de steek, ook al sport je elke week.

Hoe komt het dat je zo veel moeier wordt van traplopen dan van bijvoorbeeld touwtje springen? Heeft dit met je conditie te maken of spelen er nog andere factoren mee? Er is een hele logische verklaring voor het feit dat je zo moe wordt van traplopen, weet jij deze al?

Wanneer je trap loopt beweeg je zowel horizontaal als verticaal. Je moet jezelf dus vooruit duwen, maar tegelijkertijd ook je lichaamsgewicht optillen. Voor traplopen gebruik je dan ook veel meer spieren dan bij normaal wandelen. Je hebt eigenlijk een gevecht tegen zwaartekracht wanneer je een trap op loopt. Hierdoor raak je sneller buiten adem én heb je meer zuurstof nodig. Je hart begint sneller te kloppen en je krijgt meer speeksel in je mond.

Maar waarom wordt je zo moe van traplopen en niet van je work out? Dit is simpel: je warmt niet op voordat je aan de trap begint. In plaats van je hartslag en zuurstofbehoefte geleidelijk te verhogen, geef je je lichaam geen kans om zich voor te bereiden op de oefening die gaat komen. Zelfs met een goede conditie kan traplopen zo zwaar zijn dat je begint te zweten. Traplopen is zo zwaar voor het menselijk lichaam, dat veel topsporters het als work out gebruiken. Ze rennen de trap meerdere keren op en af om zo hun benen en longen aan zware oefening te laten wennen.

We weten dus dat iedereen wel moe wordt van traplopen, of je nou een goede conditie hebt of niet. Wat het verschil is, is dat wanneer je een goede conditie hebt je je sneller weer normaal voelt. Je hartslag daalt en je ademt weer regelmatiger. Hoe beter de conditie, hoe minder last je hebt van de vermoeidheid die trappen met zich meebrengen. Heb je geen goede conditie? Onthoud dan dat zelfs topatleten moe worden van traplopen!


Like it? Share with your friends!