5 dingen waarop jouw persoonlijkheid wordt beoordeeld (onbewust!)


Stel: Het is de eerste schooldag. Je hebt je klasgenoten al een tijd niet gezien of je begint op een nieuwe school. Hetzelfde geldt voor je eerste werkdag of bij je sollicitatiegesprek. Natuurlijk wil je een goede indruk maken, want deze onthoudt iedereen. Je mag niks fout doen en je moet er van top tot teen goed uitzien. Dit is echter niet makkelijk, zoals je wel gemerkt zal hebben.

Maar waar letten mensen nou het meeste op terwijl ze jou zien? Is hun eerste indruk van jou alleen gebaseerd op je uiterlijk, of letten ze (onbewust) ook nog op andere dingen? Hier staan 5 dingen waar mensen op letten wanneer ze jou voor het eerst zien en waar ze dus hun mening over jou onbewust op afstellen.

  1. Je schoenen

Het eerste wat mensen opvalt aan jou zijn je schoenen. Zijn deze modderig, dan zullen ze je associëren met het platteland of het bos, of zelfs als iemand die niet veel geeft om zijn/haar uiterlijk. Wanneer je gloednieuwe merkschoenen draagt, zullen mensen denken dat je veel geld hebt. Ook spelen de kleur en kwaliteit van de schoenen een rol in het beeld dat mensen van je kunnen krijgen. Wanneer er naar schoenen gekeken wordt, wordt er duidelijk hoe oud je ongeveer bent, wat je inkomen is, of je jezelf goed onderhoudt en soms kan men zelfs je politieke voorkeur inschatten. Let dus op je schoenen!

2. Het checken van je telefoon

Of je vaak of niet vaak op je telefoon kijkt, heeft invloed op wat men van je denkt. Wanneer je in de les zit of op werk bent en je blijft je telefoon checken, kan dit worden opgevat als respectloos en denkt men dat jouw aandacht ergens anders ligt. Dus tenzij het een noodgeval is, raad ik aan dat je je telefoon zoveel mogelijk in je zak houdt.

3. Hoe je praat

Deze hadden jullie misschien al zien aankomen, maar hoe je praat heeft veel effect op het oordeel van mensen. Wanneer je met een accent praat of stottert valt het mensen op. Ook als je snel praat of juist te langzaam, zullen mensen hun mening vormen over je. Hier kun je echter niks aan veranderen, als jij een accent hebt of gewoon niet zo snel praat kun je daar weinig aan doen. Plus wie zegt dat het iets negatiefs is?

4. Ik

Hoe vaak zeg je het woordje ik? Waarschijnlijk wist je niet dat mensen daar onbewust op oordelen wanneer ze met jou praten. Wanneer je het woord ik vaak zegt, betekent dat dat je erg onzeker bent en heel graag leuk gevonden wil worden door anderen. Gebruik je weinig ik dan ben je een stuk zelfverzekerder en ben je waarschijnlijk van een hogere sociale status. Mensen zijn dan ook meer aangetrokken tot personen die niet zo vaak het woord ik gebruiken.

5. Nerveuze trekjes

Ben jij een nagelbijter? Of speel je altijd met je haar? Dit zijn dingen die mensen onbewust opvallen. Wanneer je gaat plukken aan jezelf of je kleding, concluderen mensen dat je nerveus bent of juist verveeld. Geen van beide is goed als je een perfecte eerste indruk wil maken, zeker niet bij een sollicitatiegesprek. Als de interviewer je ziet frunniken of nagel bijten, zal zijn/haar mening snel gevormd zijn en deze zal niet heel positief zijn. Maar wie weet gooi je het nog om met je killer elevator pitch!

Dit waren de  5 dingen waar jouw persoonlijkheid onbewust op wordt beoordeeld door andere mensen. Hopelijk kun je je met deze informatie iets beter voorbereiden op een eerste dag of een sollicitatie.